ООН прие първото в света споразумение за защита на световния океан и

...
ООН прие първото в света споразумение за защита на световния океан и
Коментари Харесай

ООН прие първото в света споразумение за защита на океаните

ООН одобри първото в света споразумение за отбрана на международния океан и опазване на морското биологично многообразие. Това разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от " Ройтерс ".

До този ход се стигна след близо 20 години старания в тази посока и след съглашение, сключено през март от над 100 страни по отношение на текста на Договора за намерено море, прочут също като Договора за биологичното многообразие оттатък националната пълномощия, след повече от 15 години полемики и пет кръга договаряния, ръководени от Организация на обединените нации.

С одобряването на текста страните членки са " вдъхнали нов живот и се надяват да дадат на океана късмет за битка ", съобщи Гутериш.

Споразумението ще бъде отворено за сключване в Ню Йорк за две години, считано от 20 септември - деня след срещата на върха по отношение на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. То ще влезе в действие, откакто 60 страни го ратифицират.

Пактът е крайъгълен камък в напъните за слагане на 30% от сушата и морето в света под отбрана на околната среда до 2030 г. - цел, избрана през декември.

Наред с други разпореждания, правно обвързващото съглашение ще урежда шерването на изгодите, получени от морските генетични запаси отвън националните юрисдикции, основаването на предпазени зони в намерено море и установяването на рамка за оценка на екологичните вреди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР